2022-03-28 10:11:48• hírek • Bede Emőke

Négy óvoda pedagógusai tartottak szakmai konferenciát Szatmárnémetiben

Ahogyan arról a Szatmár.ro az elmúlt időszakban már többször is beszámolt, a Református Gimnázium alárendeltségéve tartozó 24-es számú óvoda egy különleges Erasmus+ projektben vesz rész, mely a „Szeresd! Ismerd! Védd!”, azaz SZIV nevet viseli. A négy óvodát összekapcsoló projekt „Szatmáron innen, Szatmáron túl” című mobilitását e hétvégén tartották Szatmárnémetiben, az ennek keretében megszervezésre került konferenciának pedig szombat délelőtt a Napsugár óvoda adott otthon.

A Nagyenyedről, Gyomaendrődről és Debrecenből érkező vendégeket és az esemény meghívottjait a házigazdák nevében Szilágyi Noémi óvodavezető üdvözölte, majd át is adta a szót Kiss József lelkipásztornak. „Ezt az épületet, melyben most vagyunk, 1812-ben építették meg. Sajnos az elmúlt évtizedekben hányattatott sorsa volt, de két évvel ezelőtt sikerült teljesen felújítani. És amikor az engedélyeztetési fázisra került a sor, akkor a tervezőmérnök azt mondta, hogy az épület tökéletesen megfelel a mai kor előírásainak. Úgy építették meg 1812-ben az elődeink, hogy semmit nem kellett változtatni rajta ahhoz, hogy jól működjön ez az intézmény. Én ezt az örökkévalóságot szeretném a nevelők szívére helyezni” – mondta el a lelkipásztor, arra buzdítva a nevelőket, hogy mutassák meg a gyermekeknek, a természet is e tökéletes, örökkévaló isteni rend szerint van megépítve, s mindannyiunk feladata, hogy a környezetet a keresztényi értékeket szem előtt tartva megóvjuk, hisz csak így biztosíthatjuk benne jövőnket.



Kiss József után Szejke Ottilia főtanfelügyelő-helyettes szólt az egybegyűltekhez. Szejke Ottilia szerint ennek a projektnek két nagyon fontos, és napjainkban egyre inkább aktualitást nyerő témája van, hiszen összekapcsolja a környezeti nevelést az érzelmi intelligencia fejlesztésével. „Azért tartom nagyon fontosnak, hogy már az óvodás korban mindkét említett témát fejlesszék a gyerekekben, merthogy minden, ami ebben az apró gyermekben el lesz ültetve, ki fog fejlődni, és termést fog hozni. A legzsengébb korosztályt választották, s bevallom, nem tűnik számomra ez egy túl könnyű feladatnak, de biztos vagyok benne, hogy nagyon nagy sikerrel fogják véghez vinni azokat a célokat, amiket e projektben meghatároztak. […] Tenni kell a gyermek érzelmi egészségének, érzelmi intelligenciájának a fejlesztéséért. Tenni kell a környezettudatos emberré nevelésért, és erre ez az alkalom a legtökéletesebb” – fejtette ki a helyettes főtanfelügyelő.



Szejke Ottilia után Póti Eduárd, a Református Gimnázium igazgatója köszöntötte a konferencia résztvevőit. Mint elmondta, tudja, hogy a Szeresd! Ismerd! Védd! jelmondatból alakult ki a SZIV rövidítés, de a jó pedagógus ismérve is épp az, hogy a gyermekek nevelésére nem pusztán munkaként, hanem valódi hivatásként tekint, ezért a SZIV-nek e tekintetben többletjelentése van. „Ezt akár így is fordíthatnánk, hogy szeressük, ismerjük, védjük nem csak környezetünket, de egymást is, így garantálva a boldog, kisebbségi magyar, ökumenikus és interetnikus jövőt a térségünkben.”


A Református Gimnázium igazgatójának köszöntője után Szilágyi Noémi óvodavezető vette át a szót. Mint elmondta, a szatmári konferencia és mobilitási program fő irányvonala az érzelmi intelligencia fejlesztése, viszont mindez egy több éves előzménytörténetre tekint vissza. 2001 körül kezdődött egy nagysikerű, két évig tartó eseménysorozat, ami miatt a tanintézmény megkapta a Zöld óvoda címet és a zöld zászlót. Ettől kezdve az óvodában minden jeles napról megemlékeztek, épp ezért nagy örömmel csatlakoztak a környezetvédelem fontosságának tudatosítását és az érzelmi intelligencia fejlesztését megcélzó Erasmus+ projektben a debreceni Mesekert óvodához, illetve hasonló örömmel fogadták azt is, amikor a gyomaendrődi és a nagyenyedi óvodák is bekapcsolódtak a kezdeményezésbe.


Felekezeti óvodaként azonban nem volt egyszerű beilleszkedni a projekt tematikájába, de egy konferencia erre is megadta a választ. „A felekezeti óvodák a környezetvédelem helyett a teremtésvédelem fogalmát használják, merthogy Isten az általa teremtett világot ránk bízta, és nekünk pedig óvnunk és ápolnunk kell azt” –magyarázta. Szilágyi Noémi egy, a Prédikátor könyvéből vett idézettel zárta ismertetőjét: „Nemzedékek jönnek, nemzedékek mennek, de a Föld örökre megmarad.”



Végül, de nem utolsósorban a Mesekert képviseletében Perjéssyné Vályi Judit projektkoordinátor tartott részletes tájékoztatást magáról a kezdeményezésről és a kitűzött célokról. Mint elmondta, „2012-ben a magyar óvodákban immár feladatként kormányrendeletben megkapták, hogy a Kárpát-medence magyar nyelvű intézményei közötti oktatási tér kialakítása érdekében az óvoda a külhoni magyar óvodákkal építsen ki kapcsolatokat.” A Mesekert nagy szerencséje pedig az volt, hogy a feladat összecsengett az óvoda belső motivációival is. A környezetvédelmi nevelést és az érzelmi intelligencia fejlesztését összekapcsoló projekt általános céljai közül kiemelhető a szélesebb körű együttműködés kialakítása, az egymás közötti tapasztalatcsere és tudásmegosztás, az egymástól való tanulás, a fő cél azonban a szemléletformálás és a folyamatos fejlődés biztosítása – hangsúlyozta Perjéssyné Vályi Judit. Hozzátette ugyanakkor, hogy az óvodák által elért egyéni eredmények mellett készül egy online szakmai kiadvány is, mely a későbbiekben más intézmények és pedagógusok munkáját is segítheti.


A konferencia egyébként a hétvégi mobilitásnak csak egy szeletét képezte. A program első, „Ismerd!” jelszó mentén zajló napján, azaz pénteken a partnerintézmények óvónői személyesen is meglátogatták a Református Gimnázium alárendeltségébe tartozó óvodákat, és a jó gyakorlatok átadása érdekében mindenhol részt vettek egy mintaórán is. Ugyancsak pénteken sor került egy szakmai megbeszélésre és egy műhelymunkára is, illetve nem maradt el a városnézés sem.


A szombati napon a „Szeresd!” jelszónak megfelelően az érzelmi intelligencia fejlesztésén volt a hangsúly, melynek keretében Kádár Annamária pszichológus, egyetemi oktató tartott előadást az óvodapedagógusoknak. A vasárnap a „Védd!” napja volt, ennek jegyében Szatmár megye természeti szépségeivel, illetve a vad- és növényvilággal ismerkedtek meg a vendégek. A nap a Kossuth-kertben található Zöld házban kezdődött: Békéssy Erzsébet, az Élet Fája Humanitárius és Környezetvédelmi Egyesület elnöke Kiss Gedeonról, a fák ezredeséről tartott előadást – mellszobrát az esemény után meg is koszorúzták -, utána pedig Elek Emese biológus-szakértő mutatta be a Szatmár megyei védett fajokat és a Natura 2000-es területeket.


Az utolsó foglalkozás e mobilitás keretében a szatmárudvari Szamos Varázsa Ökoturisztikai övezet meglátogatása volt, melynek létrejöttéről és céljáról Békéssy Erzsébet projektkoordinátor mesélt részletesen a résztvevőknek. A vendégek nem csak új élményekkel és új ismeretanyaggal térhettek haza a látogatásról, hiszen a szervezők egy kis meglepetéssel is készültek számukra: ajándékként mindenki kapott egy, a Szatmár megyei állat- és növényvilágot bemutató kiadványt, valamint egy vászontáskát, amelyen a szív szimbólum a gyerekek ujjlenyomataiból áll össze.







A pályázat lebonyolítása Európai Uniós pénzügyi támogatásból Erasmus+ stratégiai partnerségek keretében valósult meg. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: